Magadat is fejleszted és megismerheted, és másoknak is segíthetsz!

Belépés

Szülővé válni

Szülővé válni nem éppen egyszerű feladat. Az embert ilyenkor rengeteg érzés, szorongás, öröm és feszültség keríti hatalmába, hiszen olyan helyzettel találkozik, amivel előtte még sohasem. És bizony, ha a szülő szorong, az átragad a babára is, mi nem csak a felnőttekre gyakorol romboló hatást, hanem a picire is.

A feladat tehát valahonnan önbizalmat meríteni, és valahogy megnyugtatni a picúrt, hogy érezze, tudja, képesek vagyunk róla a legjobban gondoskodni, és minden rendben lesz. Ennek egyik eszköze lehet a babamasszázs, ami ráadásul az említetteken felül több pozitív hatással is rendelkezik.

Masszázs és babák

Aki volt már igazán jó masszázson az tudja, hogy az ember olyankor néhány órára képes megfeledkezni minden gondjáról. A teste ellazul, az elméje kisimul, és az élet sokkal szebbnek tűnik, mint mielőtt belépett a masszőrhöz. Ez a hatás az, aminek a masszázs évezredes múltját köszönheti. A tudomány ugyanis rájött, hogy a masszázsnak nem csak lelki, hanem fizikai előnyei is vannak. Az izmok stimulálása nem csak jó érzés, de javítja a vérkeringést, fokozza az anyagcserét és elősegíti a méreganyagok kiürülését. Emellett karbantartja, erősíti az immunrendszert, egy sor betegséget képes megelőzni, ráadásul lassítja az öregedési folyamatokat is.

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy a babákon mégis hogyan lehet ezt a módszert alkalmazni, hiszen a jó masszázs közben a szakember erőteljes nyomást is gyakorol a cél érdekében, ami a picik törékeny testének sok lenne. A dolog szépsége, hogy a hatás eléréséhez nem a nyomás erőssége, vagy a szakmai magaslatok a legfontosabbak, hanem a rendszeresség. Egy baba masszírozása értelemszerűen nem történhet erőteljes mozdulatokkal, hiszen apró testük ezt még nem tolerálja, és nincs szülő, aki hajlandó lenne erősen masszírozni a babáját. A kicsiknek kifejlesztett, könnyen megtanulható masszázs lényegében inkább simogatás, ám már ennek az érintéssornak is elképesztő mennyiségű pozitív hatása van.

Kicsiknek és nagyoknak

A bevezetőben már volt szó arról, hogy a babamasszázs a szülőkre is jó hatással van, ami nem fals információ. A több, együtt eltöltött idő és a pici reakciói az érintésre erősítik a szülőkben a pozitív érzéseket, legyen szó akár az anyáról, akár az apáról. Rájönnek, hogy jól végzik dolgukat, és szépen lassan sokkal jobban megértik saját babájuk jelzéseit is, könnyebben reagálnak, amitől a kicsi is nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb, vagyis ez egy önmagát gerjesztő folyamat. Ráadásul az élettani hatások a baba esetében is megvannak, sőt esetükben a fejlődést is segítik.